Naturálne vína
Naturálne vína.
Všeobecne dohodnutá definícia naturálneho alebo prírodného vína je, víno, ktoré fermentuje spontánne s natívnymi – prírodnými kvasinkami. Tieto vína sú z veľkej časti nemanipulované a obsahujú len stopové množstvá pridaných siričitanov.
Takéto vína nie sú filtrované ani čírené, čo znamená, že môžu byť zakalené, pretože v suspenzii môžu zostať rozpustené pevné látky. Kroky zapojené do filtrovania a čistenia vyžadujú ďalšie produkty, ako je kolagén a vaječné bielka, ktoré nie sú bežne akceptované na použitie v prírodných vínach. Táto kategória má definovať vína, ktoré prešli úplným minimom, pokiaľ ide o chemické alebo vinárske zásahy. Vzhľadom na nedostatok siričitanov a iné neintervenčné faktory môžu mať tieto vína obmedzenú stabilitu a zvyčajne sa vyrábajú v menších množstvách.
Môže byť prírodné víno certifikované ako ekologické? Ak pestovanie hrozna dodržiava ekologické normy, tak áno. Môžu byť aj biodynamické? Pokiaľ vinár využíva biodynamické požiadavky ako kalendár a kompostovanie, môžu byť tiež. Pretože je prísnejšie mať víno označené ako organické ako prírodné, mnohí vinári radšej tento regulačný rozdiel úplne vynechajú.
Organický a biodynamický proces pestovania viniča produkuje hrozno s vyššími koncentráciami antioxidantov, ktoré chráni pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú rakovinu a srdcové choroby. Niektoré organické a biodynamické vína tiež vykazovali nižšie koncentrácie cukru. Navyše, šetrný proces pestovania hrozna znamená, že sa nemusíte obávať stopových množstiev chemických pesticídov, herbicídov alebo hnojív vo vašom víne. Víno sa vyrába aj spôsobom, ktorý je prospešný pre životné prostredie, čo pomáha udržiavať miestnu flóru, faunu a udržiavať pôdu vhodnú na pestovanie na dlhé roky.